1865 - 1865 – Bonebakker Hofleverancier van de Oranje vorsten


Broche met monogram gemaakt voor Koningin Emma

 

Tiara’s, armbanden en… bijltjes

Bonebakker is hofleverancier van alle 19e-eeuwse Oranje-vorsten. In 1865 verleent Koning Willem III het bedrijf de personele vergunning tot het voeren van het Koninklijk Wapen. Willems tweede echtgenote, de Duitse prinses Emma van Waldeck Pyrmont, waarmee hij in 1879 in het huwelijk is getreden, doet hetzelfde in mei 1882. Zij wordt Bonebakker’s belangrijkste klant.

Ook haar kleindochter, koningin Juliana schenkt Bonebakker, op 19 mei 1950, het recht ’tot het voeren van het Koninklijke wapen met de titel van Hofleverancier’.

Koningin Emma bestelt in de periode 1892-1897, telkens in de zomermaanden, als zij op Paleis het Loo verblijft, een viertal armbanden. Elke matgouden of geslingerde matgouden bracelet bevat het monogram W.E & kroon: de W in robijn of in saffier, de E en de kroon bezet met briljantgeslepen diamanten. Het monogram kan tevens als broche gedragen worden.

Meerdere malen levert Bonebakker met goudwerk versierde bijltjes, waarmee leden van het Koninklijk Huis – in dit geval de jonge Koningin Wilhelmina – de tewaterlating van schepen verrichten. In 1892 reist de 12-jarige Prinses Wilhelmina van Paleis Het Loo naar Amsterdam om het pantser-schoonschip ‘Koningin Wilhelmina’ met een zilveren bijltje van Bonebakker te water te laten.

Zilveren bijltje uit 1892 voor prinses Wilhelmina