1863 - 1863 – Bonebakker ontwerpt en maakt bokaal voor Natura Artis Magistra


Het roer gaat om

Na het overlijden van Theodorus Gerardus Bentvelt in 1853, die een van de belangrijkste zilversmeden van de eerste helft van de 19e eeuw in Nederland was, besluit Jacques Antoine Bonebakker het roer om te gooien. Hij koopt een pand in de Korte Leidsedwarstraat, trekt vakbekwame handwerkslieden aan en neemt als werkmeester meester-zilversmid Pieter Pieterse in dienst. Alle stukken van zijn hand die het atelier verlaten, dragen naast het Bonebakker-meesterteken ook dat van werkmeester Pieterse. In 1854 treden Jacques Antoines zoons Willem Christiaan en Johannes Christiaan Reinier als derde generatie directeuren aan in het bedrijf.

 

Artis – Westerman bokaal

Op 1 mei 1838 vindt de oprichting plaats van het genootschap Natura Artis Magistra (de Natuur is de Leermeesteres der Kunst). Bij het 25-jarig bestaan schenken de leden van Artis oprichter-directeur dr. G.F. Westerman een 50 centimeter hoge bokaal. Het cadeau wordt geleverd door Bonebakker en is vervaardigd door meester-zilversmid Pieter Pieterse.

De Artis- of Westermanbokaal uit 1863 is een triomfantelijke weergave van het dierenrijk in al zijn facetten. Zo heeft de stam de vorm van een eikenboom waarin zich een slang, een condor en een papegaai schuilhouden. Aan de voet zijn een krokodil, een salamander en een schildpad te zien, evenals een otter met een vis in zijn bek, een krab en verschillende schelpen. De meest opvallende versiering – plastisch gevormde koppen van een leeuw, een buffel en een neushoorn – is tegen de kelk aangebracht. Bovenop het deksel staat een beeldje van Minerva, godin van de studie, die haar hand laat rusten op een boek dat verwijst naar het werk van de Franse natuurgeleerde Georges Buffon.