1822 - 1822 – As Bonebakker & Zoon en meestersmid Bentvelt


Jaques Antoine Bonebakker

Jacques Antoine Bonebakker wordt in 1822 mede-directeur van As Bonebakker & Zoon

 

Koninklijk servies

Adrianus Bonebakker maakt zijn zoon Jacques Antoine (1798-1868) mede-directeur van zijn bedrijf. Ze vestigen zich in een pand op de hoek van de Herengracht/Leidsestraat. In 1824 sterft Adrianus Bonebakker en in 1826 overlijdt ook meester-zilversmid Dirk Lodewijk Bennewitz. Jacques Antoine is daarna enig directeur van het bedrijf dat inmiddels bekend staat als As Bonebakker & Zoon.

As Bonebakker & Zoon start in de jaren daarna een samenwerking met zilversmid Theodorus Gerardus Bentvelt (1782 -1853). Deze grootmeester is al werkzaam op de Herengracht en blijft de rest van zijn leven in dienst van As Bonebakker & Zn. Bentvelt voert in de jaren 40 van de 19e eeuw meerdere opdrachten uit voor As Bonebakker & Zn., niet alleen in zilver, maar ook in goud.

In 1830 krijgt Bonebakker wederom een koninklijke opdracht. De stad Amsterdam geeft opdracht tot het maken van een 94-delig zilveren servies voor het huwelijk van prinses Marianne, dochter en lieveling van Koning Willem I, en Frederik Hendrik Albert, prins van Pruisen.
In de archieven van Bonebakker is het servies uitgebreid gedocumenteerd en de prijs van 18.837 gulden was voor die tijd een enorm bedrag. Het was niet gebruikelijk tegengeschenken te sturen, maar prinses Marianne van Oranje Nassau laat een geschilderd portret van haarzelf naar de hoofdstad sturen. Het schilderij krijgt een plek naast het portret van haar vader in de Raadzaal.