1816 - 1816 – Schitterend tafelservies voor huwelijk Anna Paulowna en Willem II


Huwelijksportret van Anna Paulowna en Willem II (Jan Willem Pieneman, Stadsmuseum, collectie gemeente Tilburg)

 

Pracht en praal

Willem II, de oudste zoon van koning Willem I, trouwt in 1816 met Anna Paulowna Romanowa, de zuster van de Russische Tsaar Alexander I en kleindochter van Catharina de Grote. Door het huwelijk worden er dynastieke banden gesmeed tussen de Oranjes en de machtige Romanovs.

Na het glamoureuze huwelijk in Sint Petersburg brengt het pasgehuwde paar ook een bezoek aan Amsterdam. Het is acht dagen lang feest in de stad en Amsterdam geeft het kersverse bruidspaar een fantastisch geschenk. Bonebakker & Bennewitz ontvangen de opdracht tot het vervaardigen van een 419-delig zilveren tafelservies met een triomfboog als blikvanger. Op dit pronkstuk houdt een engel het bruidspaar in de zegewagen de huwelijkskronen boven het hoofd.

 

Triomfboog, pronkstuk van het servies uit 1816 zilver, ebbenhout, hoogte 78 cm, lengte 64,5 cm
Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

 

Voor Nederlandse begrippen is het servies ongekend groot en schitterend. Anna, die gewend is aan de pracht en praal aan het Russische hof, moet zich direct thuis hebben gevoeld. Zelf neemt ze kisten vol kostbaarheden mee uit Rusland: stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting. Ze is onder de indruk van het servies met triomfboog, en wordt een goede klant van Bonebakker.

Portret van Grootvorstin Anna Paulowna (Nicaise De Keyser, 1850, Staatsmuseum Hermitage, St. Petersburg)