1806 - 1806 – Bonebakker maakt stadssleutels voor Lodewijk Napoleon Bonaparte


sleutels_Amsterdam_napoleon

Zilveren sleutels voor de Stad Amsterdam

Keizerlijke aandacht

In 1806 wordt Lodewijk Napoleon door zijn broer Napoleon I aangesteld als koning van Nederland. Lodewijk heeft het goed met Holland voor en komt op voor de belangen van ‘zijn’ Holland. Bonebakker en Bennewitz ontwerpen en maken voor Lodewijk een set Stadssleutels van Amsterdam, die vervolgens door de stadhouder officieel aan de geliefde koning overhandigd wordt.

Nadat keizer Napoleon Bonaparte zijn broer van zijn taken heeft ontheven en ons land in 1811 toevoegt aan het Eerste Franse Keizerrijk, maken Bonebakker & Bennewitz ook voor hem een set symbolische Stadssleutels van Amsterdam. Deze worden aan de Keizer overhandigd bij de stadsgrens bij de Muiderpoort.

Intocht van Napoleon (Mattheus Ignatius van Bree, 1812-1813, Amsterdam Museum)

Wanneer in 1813 koning Willem I (Willem Frederik, Prins van Oranje Nassau) op 2 december Amsterdam aandoet bij zijn intocht als eerste echte Koning van het onafhankelijke Koninkrijk der Nederlanden, wordt de eerste set sleutels uit 1806 ook aan hem overhandigd. In de hedendaagse juwelencollectie van Bonebakker is juist deze sleutel uit 1806 nog steeds prominent aanwezig.