1767 - 1767 – Adrianus Bonebakker wordt geboren in Tiel


adrianus_bonebakkerPortret Adrianus Bonebakker (Adriaan de Lelie, Rijksmuseum)

 

Een gouden geboorte

Adrianus Bonebakker heeft een belangrijk stempel gedrukt op de zilver- en juwelenhistorie van Nederland.

Hij wordt geboren in Tiel. Zijn vader is houder van de Bank van Lening in Buren en Tiel. Zulke bankiers handelden ook in goud, zilver en munten en de liefde voor edelmetalen zit Adrianus dan ook in het bloed. De jonge Bonebakker blijft echter niet in de Gelderse stad wonen. In 1792 vestigt hij zich in Amsterdam, krijgt een relatie met de dochter van zadelmaker Jacques du Pré en legt in de hoofdstad de meesterproef af bij het zilvergilde.

Al snel krijgt Adrianus belangrijke opdrachten, zoals van het bestuur van de Stad van Amsterdam en de gegoede burgerij. Vanaf 1813 zijn daar ook opdrachten bij voor leden van de Koninklijke familie. Naast zijn interesse in zilverwerk en juwelen heeft Bonebakker een sterke belangstelling voor kunst. Omstreeks 1820 wordt hij lid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Als Adrianus Bonebakker in 1824 overlijdt, laat hij een bedrijf achter dat tot op de dag van vandaag veel voor de zilverbranche, de juweliers in Nederland en ver daarbuiten heeft betekend.