Ole Lynggaard Copenhagen viert 60-jarig jubileum

Ole-Lynggaard-Copenhagen-tiara-jubileum

Speciale Ole Lynggaard jubileum tentoonstelling in Deense Øregaard Museum

Bij een diamanten jubileum moet natuurlijk schitterend gevierd worden; zeker als je een wereldberoemd juwelenmerk bent, zoals Ole Lynggaard Copenhagen. Met een uniek retrospectief in het Øregaard Museum, dat nog tot 17 december te zien is, brengt het Deense sieradenmerk een buitengewoon kijkje achter de schermen. Jannie Iwema van Bonebakker Juweliers vertelt waarom het merk zo succesvol is.

De bijzondere Ole Lynggaard jubileum tentoonstelling is nog tot 17 december 2023 te zien in het Øregaard Museum, Ørehøj Allé 2, 2900 Hellerup. Ga voor meer informatie naar www.oregaard.dk

Shop jouw Ole Lynggaard sieraden online bij Bonebakker

Met drie generaties viert Ole Lynggaard jubileum

Het levensverhaal van het 60-jarige sieradenmerk is een doorlopend verhaal van passie en verfijnd vakmanschap. En wanneer je de juwelen van Ole Lyngaard omdoet voel je gelijk waar de inspiratie vandaan komt: de natuur. Het was een lang gekoesterde wens van Ole en zijn kinderen Søren en Charlotte Lynggaard, de gezichten achter het Deense merk, om hun collecties in een artistieke omgeving te kunnen tonen. Hun droom wordt werkelijkheid met de tentoonstelling Diamond Jubilee – 60 Years of Fine Jewellery Design. En eigenlijk worden niet twee, maar drie generaties vereeuwigd in deze expositie, want ook Charlottes dochter Sofia is inmiddels tot het designteam toegetreden.

60 jaar Ole Lynggaard Fine Jewellery

Tot 17 december 2023 geven de mooie zalen van het Øregaard Museum een zeldzaam inzicht in de buitengewone handgemaakte juwelen van Ole Lynggaard, die worden gedragen door passie en ambachtelijke finesse. Het begon allemaal in 1963, toen goudsmid en ontwerper Ole Lynggaard zijn goudsmederij opende in Hellerup en OLE LYNGGAARD COPENHAGEN oprichtte. Sindsdien is het sieradenhuis uitgegroeid tot een internationaal designbedrijf, waarin de twee kinderen van Ole Lynggaard, Charlotte Lynggaard, goudsmid en creatief directeur, en Søren Lynggaard, CEO, de drijvende krachten zijn. De derde generatie maakt ook deel uit van het verhaal. Sofia Lynggaard Normann, dochter van Charlotte Lynggaard, heeft net haar eerste collectie sieraden ontworpen, die in het voorjaar van 2024 wordt gelanceerd. Een onderdompeling in de natuur is de inspiratie achter de speelse ontwerpen van 18-karaats goud, diamanten en edelstenen.

Ole Lynggaard Funky Stars

De juwelencollectie Funky Stars was het eerste kaarsje op de jubileum verjaardagstaart van Ole Lynggaard. Een in het oog springende serie oorsieraden die de overtreffende trap zijn van de Shooting Stars collectie, een van de populairste lijnen van het merk. Ontwerpster Charlotte Lynggaard laat zich graag inspireren door de natuur, en maakt esthetische juwelen met een Bohemian rafelrandje. De Funky Stars collectie bevestigt dat.

Shop jouw Ole Lynggaard sieraden online bij Bonebakker

De tentoonstelling

De tentoonstelling toont privé archiefmateriaal, schetsen, schilderijen, installaties, iconische juweelontwerpen en nieuwe juweelontwerpen – en een unieke enscenering van de kostbare schatten van de natuur. Zo gaat de bezoeker op reis door de wereld van de haute joaillerie. Kroon op het werk is dat het familiebedrijf ook hofleverancier is van het Koninklijk Deense Hof en ontwerper van enkele van de meest iconische Scandinavische juweelontwerpen. Vandaag de dag heeft OLE LYNGGAARD COPENHAGEN een wereldwijd netwerk van high-end retailers, waarvan Bonebakker Juweliers in Amsterdam er één is, en zes flagship stores.

Breed publiek

Ole Lynggaard opende in 1963 zijn eerste, gehuurde goudsmidsatelier in de wijk Hellerup, iets ten noorden van Kopenhagen. Anno 2023 zetelt het bedrijf in dezelfde straat en heeft het zes flagship stores en een wereldwijd dealernetwerk van 275 juweliers. “De sieraden van Ole Lyngaard slaan aan bij een breed publiek,” zegt Jannie Iwema van Bonebakker Juweliers in Amsterdam. “De internationale gasten van het Conservatorium Hotel waarin wij onze juwelierswinkel hebben, houden van de kleurrijke ontwerpen, het Nederlandse publiek vindt vooral de draagbaarheid en de organische vormen de aantrekkingskracht. Ik ben altijd op zoek naar juwelen die een eigen karakter hebben, gemaakt met hoog vakmanschap en mooie edelstenen. Toen Charlotte Lynggaard en haar broer Sören in de winkel waren, was er meteen dat familiegevoel, en toen ik Ole zelf ontmoette was ik helemaal om.”

Feestjurken

Door het gebruik van met name cabochongeslepen edelstenen, dus zonder facetten, en het bewerkte goud, hebben de juwelen van Ole Lynggaard een understated design. Iwema: “Ze hebben een lief-stoere uitstraling, en alles past bij elkaar. Het is grappig om te zien dat er een soort verslaving optreedt. Voor sommige klanten staat de wish list voor aanvullende juwelen al geregistreerd in onze computer en bij de eerste volgende verjaardag, Moederdag, of andere gelegenheid zorgen we dat het mooi ingepakt klaarligt.”
In juni werd er een groot feest in Kopenhagen georganiseerd, waar juwelenontwerpster Charlotte Lynggaard een speciale jurkencollectie lanceert ter ere van de 60e verjaardag van het merk dat haar vader ooit startte. Lynggaard, die opgeleid is tot goudsmid, is erin geslaagd haar herkenbare stijl te vertalen in deze eerste collectie couture. Voluptueuze, karakteristieke designs, die net als haar juwelen zelfbewuste vrouwelijkheid uitstralen. Charlotte Lynggaards voorliefde voor contrasten, ‘omdat het leven nu eenmaal vol tegenstellingen zit’, komt niet alleen in 18 karaat goud en Sterling zilver mooi tot uiting. De jurkencollectie maakt hetzelfde statement.

Ole LYngaard en Charlotte Lynggaard en de burgemeester van Hellerup

Designerduo

Na een periode in Parijs te hebben gewerkt bij een reclamebureau, kwam Charlotte Lynggaard in 1987 het familiebedrijf binnen als leerling-goudsmid. Vervolgens werkte ze op diverse afdelingen om het vak verder te leren. In 1994 lanceerde ze haar eerste eigen collectie: Bees & Flowers, een collectie waarmee ze liet zien dat ze niet alleen de naam van het merk droeg, maar tevens een helder omschreven idee had welke kant het op zou moeten. Charlotte tekende vervolgens voor klassiekers als de BoHo-, de Lotus- en de Leaves-collectie.
Dit jaar maakten we kennis met nieuwe toevoegingen aan de Lotus-collectie: Evil Eye oorstekers en oorhanger, en de Funky Stars oorsieraden, een op zichzelf staande collectie. Met nieuwe technieken zijn lagen briljantgeslepen diamanten boven elkaar gelegd, waardoor de Funky Stars een multidimensionale structuur van schittering creëert. Diamanten in zorgvuldig geselecteerde maten, variërend van 0,5 mm tot 3,00 mm in diameter, zijn minutieus gerangschikt in een diamanten pavézetting. Op de karakteristieke, fonkelende punten van de sterren zitten de kleinste diamanten die ooit verwerkt zijn in de ontwerpen van het merk. Zoals alle briljantgeslepen diamanten zijn ze gevormd door 57 facetten. Door hun ongewone grootte vereisen deze kleine diamanten een speciale slijptechniek. “Een jubileumwaardige collectie,” vindt Iwema. “We hebben ons juwelentheater zo ingericht dat de juwelen van Ole Lynggaard zo goed mogelijk tot hun recht komen.”

Shop jouw Ole Lynggaard sieraden online bij Bonebakker

Charlotte-Lynggaard