Girls with a Pearl Earring - Johannes Vermeer - Meisje met de parel

Meisje met de parel van Johannes Vermeer – Eeuwige schoonheid

vermeer pearl

Waarom ‘Meisje met de Parel’ blijft fascineren

Het ‘Meisje met de Parel’ is een van de beroemdste schilderijen van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Niemand weet precies wie het meisje is dat al meer dan 350 jaar elke toeschouwer weet te betoveren. De blik van het meisje is uitdagend, maar ook vragend; een beetje treurig en gelijktijdig sprankelend. Door deze meesterlijk geschilderde uitdrukking wordt het meisje ook wel de ‘Mona Lisa van de Lage Landen’ genoemd.

Het schilderij maakt sinds 1902 onderdeel uit van de collectie van het Mauritshuis in Den Haag.  Van 10 februari tot 4 juni is ze te gast in het Rijksmuseum in Amsterdam. De stad waar ook Bonebakker juwelier al meer dan 230 jaar juwelen parelsieraden voor ‘meisjes’ maakt.

Baroque-Pearl-earring-gold

Het mysterie van het Meisje met de Parel oorbel

Het Meisje met de Parel werd geschilderd rond 1665. Wereldwijd zijn mensen door ‘Het meisje’ gefascineerd. Er is haar zelfs een rol als muze toegedicht, in de verfilming van het boek van Tracy Chavelier, ‘Girl with a Pearl Earring’. In deze film wordt het Meisje met de Parel gespeeld door Scarlett Johansson. Hoeveel er ook is gekeken naar het meisje met de parel, zij is gehuld in mystiek. Waarschijnlijk heeft ze nooit echt bestaan, maar Vermeer, ‘De meester van het licht’, maakte haar levensecht.

De beroemde parel die geen parel is

Recent is het schilderij door het Mauritshuis met nieuwe technieken onderzocht en er werd iets bijzonders ontdekt: de parel die het meisje draagt is een illusie. De ‘parel’ zweeft in de ruimte en wordt niet met een haakje als een oorsieraad gedragen. Vermeer creëerde de ‘parel’ met slechts twee streken loodwit.

girl with pearl earring

Van paarlen naar parels

Mensen dragen al duizenden jaren parels. Het waren vooral koningen en koninginnen die de prachtige schatten uit de zee konden dragen. In de gedocumenteerde, rijke historie van Bonebakker staat beschreven dat ‘Paarlen- en juweelenhandel As Bonebakker & Zoon’ als hofjuwelier vele paarlen heeft geleverd aan de Oranjes. Bonebakker was hofleverancier van alle 19e-eeuwse Oranje-vorsten. In die tijd werden natuurparels rijkelijk gedragen door ‘dames van goede stand’.

Een van koninklijke pronkstukken die Bonebakker in de 19e eeuw mocht vervaardigen is de kroon uit 1840. Deze kroon die voor Koning Willem II vervaardigd werd, heeft: “diverse gecouleerde steenen, paarlen, benevens acht reijen aflopende paarlen.”

Willem III (1817-90), koning der Nederlanden, Nicolaas Pieneman, 1856 olieverf op doek, Rijksmuseum

rijksmuseum kroon nederland bonebakker

Echte parels voor meisjes van elke leeftijd

Nog altijd zijn we bij Bonebakker gefascineerd door de mystiek en de glans van parels. Niet alleen die van ‘Het meisje met de parel’, maar door elke parel die de natuur ons schenkt. In de Bonebakker- collectie zijn diverse pareloorsieraden te vinden; van heel klassiek tot heel modern. Met hun zachte glans zetten zij de uitstraling van vrouwen van elke leeftijd in het licht.

ole lynggaard pearl earring boho

Ook een Meisje met de Parel: Parel oorsieraden uit de BoHo Collectie van Ole Lynggaard, collectie Bonebakker