Bonebakker-zegelring-Regalia-ringen

De zegelring als uniek, persoonlijk sieraad

‘We zijn als juwelier trots op zo’n lange geschiedenis in het vervaardigen van Zegelringen’

Als oudste juwelier van Nederland is Bonebakker sinds 1792 een begrip in Amsterdam en ver over de Nederlandse grenzen. Het vervaardigen van zegelringen is een eeuwenoude traditie die de juwelier tot op de dag van vandaag in ere houdt. Jannie Iwema van Bonebakker vertelt waarom het een goed idee is om uw zegelring te laten maken in Amsterdam.

Bonebakker-zegelring-Regalia-ringen

Naast de klassieke zegelring met familiewapen tonen met name jongeren steeds meer interesse in een sieraad met een persoonlijk monogram of symbool. “Door de eeuwen heen heeft Bonebakker een groot archief opgebouwd. Hierin zitten lakafdrukken van familiewapens van gevestigde families voor wie ons atelier zegelringen heeft gemaakt,” vertelt Jannie Iwema. “Initieel is een zegelring alleen voor mensen met een familiewapen uit het zogenaamde Blauwe Boekje, maar er zijn ook steeds meer mensen die een familietraditie willen starten. Jongeren gebruiken ook vaker het familiewapen van moeder, oma of een ander familielid, omdat ze met deze kant van de familie een warmere band hebben of omdat de vader geen familiewapen heeft.”

bonebakker-crest-ring-with-stamp-amsterdam

Lees meer over de collectie Zegelringen van Bonebakker

18 karat pendant diamonds blue agate to be engraved a personal symbol

Zegelring met modern imago

De zegelring heeft naast de klassieke, traditionele uitstraling een moderner imago gekregen. Iwema: “De vraag naar het vervaardigen van zegelringen met het traditionele familiewapen blijft aanhouden en dat zal ook altijd blijven. De meest klassieke zegelring is ovaal met een blauwe gelaagde steen. Als de graveur het familiewapen graveert in verschillende dieptes, wordt de onderste donkere laag van de edelsteen zichtbaar en dat creëert een mooi contrast. Hoe lichter de bovenlaag, hoe groter het contrast. Maar we spreken met onze collectie klassieke en moderne zegelringen ook een nieuw publiek aan. Vroeger trouwde men alleen met mensen van dezelfde stand en het familiewapen speelde daar een belangrijke rol in, maar dat is natuurlijk al een paar decennia niet meer het geval. Daarnaast ontwerpen we ook veel ringen met persoonlijke monogrammen of symbolen, waardoor een ring een heel unieke touch krijgt. Maar bijna altijd wordt in gedachte genomen dat het een juweel voor toekomstige generaties is.”

Meer mannen dragen juwelen

“Steeds meer mannen dragen juwelen, ook stoere mannen,” vervolgt Iwema. “Zij dragen hun zegelring of ‘special piece’ met trots. Vaak is dit dan ook een ring vervaardigd in platina en een achthoekig model met bijvoorbeeld een zwartgroen valkenoog als zegelsteen. Ze hechten waarde aan de soms al eeuwenoude familietradities of starten hun eigen familietraditie. Wanneer er veel gebeurt in de wereld, zoals oorlogen, economische crises et cetera, grijpen mensen vaak terug naar oude tradities. De vorige generatie had weinig met zegelringen, maar deze generatie hecht er waarde aan. De zegelring is – net als een tatoeage – heel persoonlijk en kan een statement zijn. We zien ook steeds meer dat een zegelring op de pink wordt gedragen, iets wat oorspronkelijk alleen door adellijke families werd gedaan.”

Crest-ring-with-orange-cornelian
Making a crest ring
18-karat-yellow-gold-crest-ring-set-with-the-gemstone

Historie van de zegelring

In het Frans heet een zegelring een chevalière, van het woord chevalier, dat ridder betekent. Het schild van de ridder en de helm zijn dan ook belangrijke elementen van de gravure in de zegelring. Het dragen van een zegelring is een lang bestaande traditie bij vooraanstaande families in Europese landen en sommige andere culturen. Het dragen van een ring met een familiewapen moet voldoen aan de heraldische gebruiken. Zo wordt in Frankrijk, Nederland en Duitsland de ring gedragen om de ringvinger van de linkerhand en draagt men het wapen van zich af. In andere landen wordt de zegelring ook aan de pink van de linker- of rechterhand gedragen. In Engeland is het vast gebruik dat men een massief gouden ring op de pink van de linkerhand draagt met daarop alleen het helmteken en wrong en dat het helmteken naar de gebruiker toe wordt gedragen.

Iwema: “Regelmatig horen we van klanten dat ze deze traditie van pinkzegelringen in de Netflixserie The Crown hebben gezien, en de vraag naar pinkringen is wellicht hierdoor sterk toegenomen. Zegelringen zijn hoogwaardig gemaakte en vaak kostbare gouden ringen die generaties worden doorgegeven. Bij mannen wordt in de regel het gehele familiewapen in de ring gegraveerd. Ongetrouwde vrouwen hebben het wapen in een ruit staan, getrouwde vrouwen soms in een ovaal schild; op het wapenschild na hoort traditioneel bij vrouwen niets anders te worden opgenomen in de zegelring. De gedachte hierachter is dat een helm door een vrouw niet gedragen werd. Wij krijgen steeds vaker de vraag van dames om het volledige familiewapen in hun ring te graveren, zoals dat wordt gegraveerd bij de heren.”

Crest-ring-diamonds
Zegelringen amsterdam
Bonebakker 18kt yellow gold crest ring reversible

‘Special Pieces’

Naast de originele, standaard zegelringen maakt Bonebakker ook veel ‘special pieces’. Iwema: “Dit zijn bijvoorbeeld ander soort ringen of andere juwelen met een zegelsteen, maar ook speciale edelstenen waarin we graveren. Sommige mannen dragen liever een zegelring dan een trouwring en recent hebben we ook voor een dame een zegelring als trouwring gemaakt, volledig tegen de traditie in met het herenwapen in plaats van de gravure van de gehuwde dame. Op die manier maken we een juweel erg persoonlijk en wordt het een statement piece, dat staat voor een bepaalde overtuiging of waarde die iemand koestert.”

Over de hele wereld verspreid

“De afstammelingen van de originele zegelringdragers zijn inmiddels over de hele wereld verspreid,” vervolgt Iwema. “We krijgen heel regelmatig aanvragen uit het buitenland van klanten van wie de opa bijvoorbeeld Nederlandse roots heeft. We hebben dan vaak de lakafdruk van deze ring nog in ons archief. Van sommige families hebben we tientallen lakafdrukken. Wat veel mensen aanspreekt, is dat een familiejuweel doorgegeven wordt aan het nageslacht. De ringen en andere juwelen die wij vervaardigen, doorstaan de tand des tijds. Het is altijd leuk en bijzonder om met de familie te kijken naar de afdrukken en dan te achterhalen van welk familielid de afdruk was. Er zijn mensen die heel precies weten wat de symbolische betekenis is van de elementen op hun familiewapen en soms verandert deze ook enigszins door familievetes of belangrijke gebeurtenissen er wordt dan een element toegevoegd zoals een fazant, omdat een lid van het Koninklijk Huis heeft gejaagd op de gronden van deze familie.”

Een zegelring uit het hart van Amsterdam

“Zegelringen, Amsterdam en Bonebakker Juweliers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We maken nu een speciale zegelring voor de viering van 750 jaar Amsterdam. We zijn als juwelier trots op zo’n lange geschiedenis in het vervaardigen van zegelringen. Tot op de dag van vandaag geven families uit alle delen van de wereld ons het vertrouwen om dit bijzondere sieraad precies naar wens te creëren voor een dierbaar familielid of voor zichzelf. Een zegelring uit het hart van Amsterdam.”

(Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Sotheby’s Magazine – BvdL)

Wilt u ook een zegelring laten maken door Bonebakker, klik hier.