zegelring Bonebakker Amsterdam

De creatie van een Erfstuk

Tijdloos familiejuweel

De zegelring om uw vinger, het mooie parelcollier om uw hals, de prachtige edelstenen in de antieke oorbellen die u draagt… Misschien zijn het wel familiestukken. Juwelen die van generatie op generatie zijn overgedragen en waar u nu de trotse bewaarder van bent. Familiestukken worden gekoesterd omdat ze een diepe verbinding met de unieke geschiedenis van onze families vertegenwoordigen. Het zijn herinneringen aan geliefde familieleden, terwijl we tegelijkertijd al denken aan de volgende generatie die er na ons op mag passen. Zo vormen erfstukken een schakel tussen verleden en toekomst. Daarom is de waarde van een familiestuk eigenlijk niet in geld uit te drukken. Bij Bonebakker Amsterdam weten we al sinds 1792 alles van de creatie van erfstukken. Wij zijn daarnaast gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van zegelringen die uit onze eigen ateliers in Amsterdam komen.

Wat maakt een stuk een familiestuk?

Familiestukken zijn er in talloze vormen; het zijn lang niet altijd sieraden, zoals zegelringen, het kunnen ook meubelstukken zijn of glaswerk. Wat de uiterlijke vorm ook is, de waarde zit ‘m in de emotionele band die familieleden hebben met het erfstuk. De verhalen en herinneringen uit het verleden vertellen over waar we vandaan komen, wie we zijn en hoe er over ons – de toekomstige generaties – is nagedacht. Vaak is dat kostbaarder dan een geliefde foto. Een verlovingsring kan veel meer symboliseren dan slechts één relatie; bijvoorbeeld ook de belichaming van generaties van liefde, steun en toewijding. Of een hanger met de Sleutel van Amsterdam, die in onze online shop te koop is, om uw liefde voor uw geboortestad of woonplaats te symboliseren. Als erfstuk helpen deze juwelen tradities voort te zetten.

 

Collier in platina en witgoud vol met wervelende strikken en linten gezet met diamant. De peervormige druppels zijn roosgeslepen diamanten op foliezetting.
Met brochespeld. Bonebakker, rond 1900.

Platina verlovingsring met Asscher Cut diamant rondom en op de band gezet met briljantgeslepen diamant. Vervaardigd in 2012 in het Bonebakker Atelier.

Collier in platina en witgoud vol met wervelende strikken en linten gezet met diamant. De peervormige druppels zijn roosgeslepen diamanten op foliezetting. Met brochespeld. Bonebakker, rond 1900. Platina verlovingsring met Asscher Cut diamant rondom en op de band gezet met briljantgeslepen diamant. Vervaardigd in 2012 in het Bonebakker Atelier.

Familiewaarden doorgeven, bijvoorbeeld  met een zegelring uit Amsterdam

U kunt uw familiewaarden doorgeven met een uniek erfstuk. Een zegelring gemaakt in het Amsterdam waar u zo trots op bent, is daar een voorbeeld van. Sommige erfstukken symboliseren het overwinnen van een strijd. Veel van de meest opmerkelijke familiestukken zijn die van vluchtelingen, bewaard gebleven stukken van  degenen die hun huizen ontvluchtten in tijden van conflict en die slechts een paar items konden meenemen: boeken, sieraden of medailles misschien? In andere gevallen vertegenwoordigen familiestukken een legendarische geschiedenis van status en rijkdom. Het ultieme voorbeeld hiervan zijn natuurlijk de kroonjuwelen van het Huis van Oranje, waaronder de regalia en gewaden die koningen en koninginnen tijdens hun kroning droegen. De firma Bonebakker droeg daar in grote mate aan bij door in 1840 de kroon van Willem II te maken. In 2013 droeg Koning Willem-Alexander diezelfde kroon bij zijn kroning. Deze kostbare items symboliseren twee eeuwen monarchie.

 

Koningin Emma bestelde in de periode 1892-1897, telkens in de zomermaanden, wanneer zij op Paleis Het Loo verbleef, een viertal armbanden bij Bonebakker.
Elke matgouden of geslingerde matgouden bracelet bevatte het monogram W.E. & Kroon; de ‘W’ in robijn of in saffier, de ‘E’ en de kroon bezet met briljantgeslepen diamanten.
Het monogram kon tevens als broche gedragen worden.

Een moderne Bonebakker Amsterdam zegelring met monogram: 18kt rosegouden ring met bruine diamant, uit 2014

Crest-ring-diamonds

Hoe maakt u een eigen familiestuk?

Wanneer u gaat trouwen of uw geloften vernieuwt, is dat de gelegenheid bij uitstek om een sieraad te maken dat familieleden uit vele generaties na u ook tijdens hun trouwdagen kunnen dragen. Als u besluit een sieraad als familiestuk te kiezen – een zegelring, armband, ketting of zelfs oorbellen – houd dan een aantal criteria in het achterhoofd.
Wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest uw etnische achtergrond te eren, kunt u overwegen om een ​​bepaalde edelsteen of edelmetaal te kiezen die traditioneel is in de cultuur die u dierbaar is.
Houd daarnaast bij het maken van erfstukjuwelen rekening met kwaliteit, stijl en duurzaamheid. Als u van plan bent het item generaties lang door te geven, moet het de tand des tijds kunnen doorstaan. Bepaalde gekleurde edelstenen – zoals saffier, robijn, spinel, granaat en toermalijn – zijn duurzamer dan andere.
In onze salon adviseren wij u graag over het maken van een eigen familie-erfstuk. Maak een afspraak om langs te komen.

Ring met robijn en diamant in 18kt witgoud uit Bonebakker Collectie  De 1.4 crt robijn is gevonden in de Mogok-mijn in Birma en onbehandeld. De zeldzaamheid van deze robijn en de hardheid van 9 op de schaal van Moh maakt deze robijn zeer geschikt voor een erfstuk.

Hoe wordt het erfstuk doorgegeven?

Als u eenmaal het juweel heeft gekozen dat u wilt doorgeven, denk dan na over de traditie waarmee u het aan toekomstige generaties wilt doorgeven. Wilt u dat het erfstuk overgaat van moeder op dochter? Van vader op zoon? Bij elke keuze die u maakt, moet u zich op uw gemak voelen. Als uw dochter besluit niet te trouwen, kan zij haar zegelring dan doorgeven aan een neefje of nichtje? Stel in een vroeg stadium de regels vast om conflicten binnen het gezin te voorkomen – deze items moeten tenslotte uw gezin bij elkaar brengen, niet verdelen.

 

Bedelarmband in 18kt geelgoud. Bij uitstek een juweel met referenties naar hechte vriendschappen, bijzondere reizen en vaak ook geheimen. Een mooie nagedachtenis en relatief makkelijk te verdelen mochten er meerdere erfgenamen zijn die elk een levensverhaal mee de toekomst in dragen.

Uw erfenis: herinnerd worden

Wanneer u een kostbaar item kiest om uw bijdrage aan uw gezin te herdenken, investeert u niet alleen letterlijk in een waardevol item voor uw familie, u verankert ook de emotionele band en eerbied voor de familiegeschiedenis in de toekomstige generaties.
Als u overweegt een sieraad te maken, een zegelring gemaakt in uw eigen Amsterdam, praat dan eens met de ervaren juwelenexperts van Bonebakker. Zij kunnen u helpen bij uw zoektocht naar de perfecte edelsteen of de meest unieke vormgeving. Wij bedenken, ontwerpen en creëren graag samen met u uw nieuwe familiestuk. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Geeft u de sleutel van Amsterdam aan iemand cadeau, dan geeft u een juweel vol symboliek. Een ode aan de de stad waar u de liefde heeft gevonden, geboren bent of andere mooie momenten heeft beleefd.
De Sleutel van Amsterdam Collectie bestaat onder andere uit hangers waarin de gehele sleutel de hoofdrol speelt, maar ook juwelen zoals deze 18kt wit- en geelgouden ring met smaragd, waarin alleen de hartvormige kop van de sleutel is verwerkt in het prachtige ajourwerk gezet met diamant. Een subtiele verwijzing voor de toekomstige generatie naar een geluksmoment in Amsterdam van een voorouder.